وزیر امور خارجه که برای شرکت در نشست امنیتی منامه به بحرین سفر کرده است، پس از سخنرانی در اجلاس افتتاحیه به جمع خبرنگاران آمد و در حالی که طی هفتههای گذشته تبلیغات سنگینی از سوی غرب درخصوص موضوع هستهای ایران انجام و ادعا شده بود ایران به پیشنویس توافقنامه وین پاسخ منفی داده و میخواهد روند مذاکرات را بههم بزند، منوچهر متکی از اعلام آمادگی جمهوری اسلامی برای مبادله 400 کیلوگرم اورانیوم 3،5 درصد غنی شده در کیش با معادل سوخت 20 درصد خبر داد.
به گزارش رجانیوز، متکی با بیان این مطلب نسبت به عوام فریبی برخی دولتهای غربی انتقاد کرد و گفت: ما اعلام کردیم که آمادگی داریم 400 کیلوگرم اورانیوم 3،5 درصد را به جزیره کیش منتقل کرده و معادل سوخت 20 درصد آن را در همین جزیره معاوضه کنند، آیا این پاسخ نیست؟
متکی خطاب به برخی دولتهای غربی، اظهار داشت: چرا خود را به راه دیگری میزنید و عوام فریبی میکنید که ایران پاسخ نداده است.
وزیر امور خارجه کشورمان ادامه داد: ما میخواهیم مطمئن شویم که بازی سیاسی وجود ندارد به همین دلیل این پیشنهاد را ارایه کردیم. آنها اعلام کنند ما 400 کیلو اورانیوم را به کیش میبریم و آنها معادلش را برای ما بیاورند. مواضع ایران شفاف و روشن است.
تصریح وزیر امورخارجه بر مبادله و شکل آن در حالی است که پیش از این نیز برخی مقامات جمهوری اسلامی بر انجام مبادله پایاپای تأکید کرده و گفته بودند ایران در این زمینه ملاحظات فنی و اقتصادی دارد که حاضر است با نگاه مثبت به دور اول مذاکرات، این موارد را در دورهای بعدی بیان کند.
متکی همچنین با اشاره به تاریخچه رآکتور تحقیقاتی تهران، افزود: در ابتدا سوخت این رآکتور را آمریکاییها تامین میکردند اما پس از آن این سوخت را از آرژانتین خریداری کردیم.
متکی اظهار داشت: آنها برای تامین سوخت به ما گفتند که سوخت 3،5 درصد را تحویل داده و سوخت 20 درصد دریافت کنیم که ما این امکان را به عنوان برون رفت از شرایط ناعادلانهای که خود ایجاد کردند، ارزیابی کردیم.
وی با بیان این که اکنون مدتی است میگویند ایران پاسخ نداده، تصریح کرد: در ابتدا ما با کلیت این پیشنهاد موافقت کردیم اما بلافاصله در رسانههای غربی مطرح کردند که میخواهیم 1200 کیلو سوخت 3،5 درصد ایران را خارج کنیم تا از ساخت بمب فاصله بگیرند.
متکی در ادامه خطاب به این دولتهای غربی گفت: هنگامی که این فضا را ایجاد کردید، این موضوع را داخل یک مجادله و دعوای سیاسی مطرح کردید با این عنوان که میخواهیم 1200 کیلو سوخت را از چنگ ایران خارج کنیم.
وزیر امور خارجه با بیان این که با این تفاسیر یا باید کل ماجرا را نفی میکردیم یا راه میانه پیشنهاد میدادیم، گفت: ما راه میانه را پیشنهاد دادیم بنابراین چرا میگویند ایران پاسخ نداده است.
متکی درخصوص برگزاری کنفرانس امنیتی بحرین نیز، گفت: عنوان کنفرانس نشان دهنده اهمیت موضوع میباشد اما باید به طور شفاف و دمکراتیک به آن بپردازیم و همچون سایر مسایل امنیتی آن را در هالهای از ابهام قرار ندهیم.
وی با بیان این که مولفههای ایران درخصوص مسایل منطقه روشن است افزود: مردم هر منطقه درخصوص مسایل امنیتی خود اولویت دارند اما این موضوع مانع از استفاده نظرات دیگران نیست.
متکی در پاسخ به سوال خبرنگاری درخصوص تمایل یا عدم تمایل ایران برای ادامه مذاکرات با گروه 1+5 گفت: رمز ماندگاری ملت و کشور ایران به دلیل منطق قوی و اهل گفتوگو بودن است.
متکی گفت: شش سری از سوالات را آژانس به نمایندگی از دیگران مطرح کرد و ما به تمام آنها پاسخ دادیم و در هر مورد، نامه تاییدیه آژانس در خصوص مطابقت پاسخ ایران با یافتههایش را نیز دریافت کردیم.
وی با بیان این که آژانس بین المللی انرژی اتمی اعلام کرد که دیگر سوالی ندارد، گفت: آژانس باید به تعهدات خود عمل کند اما متاسفانه دخالت آمریکاییها و دادن اطلاعات نادرست مجددا آژانس را از انجام تعهداتش بازداشت.
متکی یادآور شد: با دقت به سخنان البرادعی میتوان رگههای این اعتراف را یافت که حق صلح آمیز هستهای ایران مورد مناقشه نیست.
** آماده ادامه گفتوگوها با 1+5 هستیم
وی در ادامه سخنانش تصریح کرد: ما آماده ادامه گفتوگوها با گروه 1+5 هستیم و همان گونه که اولین دور آن انجام شد میتواند ادامه یابد.
**محدودیتی برای حضور سایر کشورها در مذاکرات ژنو وجود ندارد
وزیر امور خارجه با اشاره به بسته پیشنهادی ارائه شده به 1+5 و دور اول مذاکرات تصریح کرد: محدودیتی برای حضور سایر اعضای بینالمللی بهخصوص کشورهای منطقه در این مذاکرات نداریم و میتوانیم دیگر کشورها را نیز در این مذاکرات سهیم کنیم.
وی در ادامه نشست خبری در حاشیه اجلاس گفتوگوهای امنیتی منامه این مطلب را در پاسخ به سوال خبرنگاری گفت مبنی بر اینکه اگر 1+5 تبدیل به 2+5 یا تعدادی بیشتر همچون عربستان و ترکیه شود، نتیجه بهتری خواهد داد یا ترجیح میدهید فقط با 1+5 مذاکره کنید؟
متکی گفت: مذاکرات ما با گروه 1+5 براساس بسته پیشنهادی بود که ما به آنان ارائه کردیم و نخستین دور آن با حضور همه از جمله نماینده آمریکا در ژنو برگزار شد که ما با آن رویکرد آماده گفتوگو هستیم.
وی خطاب به قدرتهای سلطهجو گفت: ما روی حق ملتمان با کسی مذاکره نمیکنیم.
وی در پاسخ به سوال دیگری درخصوص تحریمهای احتمالی آمریکا علیه ایران گفت: بازگشت به رویکردهای قبلی در مجلس سنا برای تحریم یا کارهای بیارزشی از این قبیل تجربههای شکست را تداوم میبخشد.
متکی تاکید کرد: اقدامات تحریمی ضمن اینکه غیرقانونی و بیتاثیر است، میتواند سبب تکرار تجربههای شکستخورده قبلی باشد که البته این موضوع به عهده خودشان است.
** دیگران در خارج از منطقه حق دیکته کردن نظرات خود را ندارند
رییس دستگاه دیپلماسی کشورمان با اشاره به این که دیگران در خارج از منطقه حق دیکته کردن نظرات خود را ندارند، اظهار داشت: همکاری امنیتی مقدمات و زمینههایی را لازم دارد و گسترش همکاریها زمینه ساز تعمیق همکاریهای منطقهای خواهد بود.
** برخی خود را متولی همه جهان میدانند
وزیر امور خارجه،گفت: در حوزه امنیت برخی خود را متولی همه جهان میدانند و تصور میکنند که باید در هر منطقهای حضور داشته باشند تا امنیت در آنجا برقرار شود این در حالی است که ما این عنصر را ضد امنیتی میدانیم چرا که حضور آنان در منطقه نقش ضد امنیتی را ایفا میکند.
خبرنگاری از متکی پرسید: آیا این موضوع صحت دارد که سپاه ایران قرار است دو سفارت عربستان و یمن در تهران را برای کاهش فشار روی حوثیها مورد حمله قرار دهد.
وزیر امور خارجه کشورمان پاسخ داد: این مطلب صد درصد اشتباه است.
** چرا اصرار دارید که بگویید ایران در یمن دخالت میکند؟
رییس دستگاه دیپلماسی گفت: رویکرد غیرقابل چسبیدنی به نام ایرانهراسی 30 سال تجربه شده و از طرق مختلف سعی در دامن زدن به آن شده است.
وی تاکید کرد: ما مناسبات مختلف بین دولتهای منطقه را ضمانت پیشرفت، وفاق و همگرایی و راهکارهای آن را میدانیم.
متکی در پاسخ به سوال خبرنگاری در خصوص اخبار منتشر شده توسط برخی رسانهها مبنی بر دخالت ایران در امور داخلی یمن گفت: بهتر است برخی از کشورها که به دنبال تخریب مناسبات در منطقه هستند، تجربههای شکستخورده را دوباره نیازمایند چرا که رهبران منطقه از تدابیر لازم برای همکاری جمعی برخوردارند و هرجا که لازم شد میتوانیم دیگران را از خارج منطقه دعوت کنیم.
وزیر امور خارجه خطاب به کسانی که به دنبال ایجاد فضای روانی علیه ایران هستند، گفت: چرا اصرار دارید که بگویید ایران در یمن دخالت میکند در حالی که صریح و شفاف مواضعمان را اعلام کردهایم. ما دخالت در امور یمن را تکذیب میکنیم.
وی تاکید کرد: کسانی که به دنبال بیثباتی یمن هستند ما از ثبات این کشور حمایت میکنیم. باید بر این مشکلات فائق آمد و تنها راهکار مشکل یمن گفتوگو است.
وزیر امور خارجه کشورمان گفت: چگونه کشورهای اروپایی در درون خود سازوکار خاصی را تعریف میکنند اما در این منطقه مُصر به دخالت هستند.
وی با اشاره به پیامی که آمادگی ایران را برای کمک به مساله افغانستان جویا شده بود، گفت: ما پاسخ دادیم کمک به افغانستان بخشی از سیاست ماست اما اگر رویکرد مربوط به هشت سال گذشته و دوران بوش باشد به نتیجه نمیرسد.
متکی همچنین تاکید کرد: اگر رویکرد خاورمیانه نیز رویکرد 10 سال گذشته است، به نتیجه نخواهد رسید.
** امروز چالش دنیا نظامی نبوده و چالش منطق است
وزیر امور خارجه تاکید کرد: امروز چالش دنیا نظامی و اقتصادی نیست بلکه چالش منطقها است. بنابراین اگر رویکرد این دولتها پذیرفته نشد، باید آن را تغییر دهند.
وی در خصوص سوال خبرنگاری در خصوص رویکرد ایران در منطقه و اینکه تبلیغات منفی علیه ایران میشود، گفت: ایران در مرکز 15 کشور قرار دارد و چه درگیری را با کشورهای منطقه آغاز کرده است؟
متکی تصریح کرد: کسانی که در خارج از منطقه به هر شیوهای میخواهند میان کشورهای منطقه اختلاف بیافکنند، آنها فقط گفتن را یاد گرفتهاند که اکنون باید شنیدن را بیاموزند.
خبرنگاری در خصوص اظهارات اخیر مقامات آمریکایی از جمله هیلاری کلینتون وزیر امور خارجه آمریکا در خصوص تحریمهای جدید علیه ایران و دیدگاه کشورمان پرسید که متکی پاسخ داد: آمریکاییها بسیار سخن میگویند و کسی که زیاد اظهار نظر میکند اشکالات جدی در سخنانش میتوان یافت.
وی با اشاره به اینکه آمریکاییها باید چند سال به عقب بازگردند و جوانب کار خود را بسنجند، گفت: به چه جرمی میخواهند ایران را تحریم کنند غیر از اینکه به دنبال خواست قانونی است؟
متکی خطاب به دولت آمریکا گفت: شما در افغانستان با کمبود سلاح، بودجه و امکانات مالی مواجه نشدید بلکه با فقدان منطق روبرو شدید. چرا که تمامی عرصههایی همچون مواد مخدر، ناامنی، افراطگرایی، تروریسم و تمامی آمارها بعد از هشت سال حضور شما بیشتر شد.
وی یادآور شد: مردم افغانستان، عراق، تمامی جهان و حتی مردم ایالات متحده با استدلالهای دولتشان قانع نشدند.
وی در پاسخ به سوال دیگری در خصوص روابط ایران و با امارات و بحرین گفت: ایران و امارات روابط خوبی دارند. بهطوری که در چهار سال گذشته سالانه یک و نیم میلیارد به حجم مناسبات تجاری دو کشور افزوده شده است.
متکی همچنین با اشاره به اینکه بحرین یکی از 15 کشور همسایه ایران است، خاطرنشان کرد: روابط خوبی بین ما و پادشاهی بحرین وجود دارد و طرفین در سطوح مختلف تعاملات و دیدار دارند و به زودی کمیسیون مشترک ایران و بحرین نیز در تهران برگزار میشود.
وزیر امور خارجه گفت: مقدمات سفر نخستوزیر بحرین در دستور کار است.
** علاقهمند به توسعه مناسبات با عربستان هستیم
وی در پاسخ به سوال خبرنگاری در خصوص روابط ایران و عربستان و بازگشایی مجدد دفتر العربیه در ایران گفت: نگاه سیاسی ما این است که حضور رسانهها حداکثری باشد و ما علاقهمند به توسعه مناسبات و همکاریها با عربستان هستیم.
وی تصریح کرد: گاهی ممکن است دو برادر نیز در موضعی با هم اختلاف دیدگاه داشته باشند و این طبیعی است.
به گفته متکی موضوع فعالیت صلحآمیز هستهای موردی برای اختلاف بین ایران و عربستان ندارد و آنان همواره از فناوری هستهای ایران حمایت کردهاند.