حدود 2 هفته قبل بود که شیمون پرز رییس رژیم صهیونیستی بهمنظور تحتالشعاع قرار دادن سفر آتی احمدینژاد به امریکای لاتین، راهی آرژانتین و سپس برزیل شد. همان زمان هدف سفر او رسماً "مقابله با نفوذ جمهوری اسلامی در منطقه امریکای لاتین" اعلام شد و این نشان از آن داشت که حضور فعال ایران در این منطقه برای صهیونیستها به هیچوجه قابل تحمل نیست.
با آغاز سفر پرز به برزیل و آرژانتین که نخستین سفر رییس رژیم صهیونیستی طی چندین دهه اخیر به شمار می آمد، دفتر او بیانیه ای صادر کرد و با اشاره به اهداف این سفر توضیح داد که پرز به میزبانان خود خواهد گفت اگر ایران امکان یابد به توانایی هستهای نظامی برسد، خطری برای همه جهان خواهد بود.
این در حالی بود که رژیم صهیونیستی مخالفت خود را با سفر رئیس جمهور ایران به برزیل اعلام کرده بود و پیش از آن نیز آویگدور لیبرمن، وزیر خارجه اسرائیل در ماه ژوئیه در سفر به برزیل و دیگر کشورهای امریکای لاتین از آنها خواسته بود مانع از نفوذ ایران در منطقه شده و از کمک به برنامه اتمی ایران جلوگیری کنند. وزارت خارجه رژیم صهیونیستی نیز سال گذشته در سندی از کشورهای امریکای لاتین خواسته بود به ایران اورانیوم
پرز در سفر خود به برزیل در کنگره این کشور نیز حاضر شد و طی سخنانی نسبت به گسترش نفوذ ایران در امریکای لاتین هشدار داد. وی همچنین در سخنان خود از دولت برزیل خواست تا از نفوذ خود در جهان بهره گیرد و در مقابل آنچه که جاه طلبی هسته ای ایران می خواند، ایستادگی کند. رییس رژیم صهیونیستی در این زمینه افزود: « ایران یک تهدید جهانی است و به صراحت گفته است که قصد نابودی اسراییل را دارد. من می دانم که مقامات برزیلی با ادبیات ترور و تهدید مخالفند و می دانم که اگر مخالفت های خودشان با این گونه سیاست های ایران را آشکارا اعلام کنند، این اعلام مخالفت آنها انعکاس وسیع و گسترده ای در جامعه جهانی خواهد داشت.»
پرز همچنین درباره سفر آتی رییسجمهوری ایران به برزیل گفت: «من قصد ندارم درباره میزبانی شما از احمدینژاد اظهار نظر کنم ولی ما افکار و سیاست های او را برای جهان خطر ناک می دانیم.»
در سوی دیگر این مخالفت ها و حاشیه سازی ها، اخباری از احتمال به سردی گراییدن روابط برزیل و امریکا منتشر شد که طعم تهدید را با خود به همراه داشت.
والاستریتژورنال ذیل عنوان "جایگاه جدید برزیل با دیدار احمدینژاد تهدید می شود"، نوشت: «سفر رو به انجام محمود احمدینژاد رئیس جمهوری ایران به برزیل موجبات انتقاد از برزیل در واشنگتن را فراهم آورده است و به شکوفایی مناسبات آمریکا و برزیل، که دورانی از یک همکاری کم سابقه را در آمریکای لاتین وعده میداد، لطمه وارد میکند.»
این روزنامه سراسری امریکا همچنین تصریح کرد: «Eliot Engel نماینده نیویورک از حزب دمکرات در مجلس نمایندگان آمریکا و عضو کمیته امورخارجی این مجلس که وضعیت برزیل را به دقت پیگیری میکند، می گوید اعتبار دادن به احمدینژاد با استقبال از او اشتباهی فاحش است. این مایه شگفتی است اگر برزیل واقعاً برای عصری جدید از مناسبات جهانی آماده شده باشد، که برای خود در نظر گرفته است.»
والاستریتژورنال در گزارش خود ادامه داد: «اگرچه آقای احمدینژاد از کشورهایی دیگر در امریکای لاتین، از جمله ونزوئلا دیدن کرده است، اما سفر وی به برزیل مهم تر است. برزیل اکنون هشتمین اقتصاد بزرگ جهان است و در تشکیلاتی بین المللی نظیر سازمان جهانی تجارت نقش رهبری دارد.»
موضع گیری ها و ابراز نگرانی های گسترده مقامات صهیونیستی و امریکایی اما با بیتوجهی مقامهای برزیلی مواجه شد. "لوئیس اناسیو لولا داسیلوا" رییسجمهور برزیل که در اظهارات دو ماه گذشته خود در اجلاس سالانه مجمع عمومی ملل متحد آشکارا از حق ایران برای دستیابی به تکنولوژی هسته ای صلح آمیز دفاع کرده بود، در واکنش به سخنان پرز گفت: «بدون مذاکره با تمام قدرتهای دینی و سیاسی نمیتوان صلح را برقرار کرد.»
او همچنین از سفر دکتر احمدینژاد به برزیل دفاع کرد و ادامه داد: «ما به گفتوگوهای بیشتر و تشکیل شرکای بیشتر با کسانی که تمایل به برقراری صلح در خاورمیانه دارند، نیاز داریم، ما تا زمانی که میتوانیم از طریق گفتوگوها روند صلح را پیش ببریم، گفتوگو با هیچ طرفی را رد نمیکنیم.» وی همچنین در اعتراضی تلویحی خطاب به پرز گفت: «تو میدانی که صلح بدون عقبنشینیهای سیاسی امکان پذیر نخواهد بود.»
در عین حال، وزیر امور خارجه برزیل نیز گفت: «در سیاست خارجی برزیل، ایران جایگاه بالایی دارد و گسترش روابط با ایران از اهمیت ویژه ای برخوردار است.» "سلسو آموریم" با ابراز خشنودی از سفر دکتر احمدینژاد به کشورش گفت: «ایران نه تنها کشور با نفوذ و تأثیرگذار در خاورمیانه و آسیای مرکزی است بلکه در تعاملات بینالمللی و روابط جهانی نیز جایگاه جمهوری اسلامی از اهمیت ویژه ای برخوردار است و از این رو گسترش روابط دو کشور برای ما بسیار مهم است.»
آموریم همچنین خاطرنشان کرد: «سفر آقای احمدینژاد نخستین سفر یک رئیسجمهور ایران به برزیل است و این سفر مهم قطعاً در افزایش همکاریهای تهران- برزیل در همه بخشها و زمینه ها تاثیر فراوانی خواهد داشت.» وی با اشاره به علاقه زیاد آقای لولا داسیلوا رئیس جمهور برزیل برای سفر به ایران گفت، داسیلوا اوایل سال آینده میلادی به تهران سفر خواهد کرد و در دیدار سران و مقامات عالی رتبه دو کشور اسناد و یادداشتهای همکاری مشترک به امضا خواهند رسید.
استقبال مقامات برزیلی از سفر احمدینژاد در میان مخالفت های گسترده ای که حتی به سفر پرز به این کشور نیز انجامید، موجب شد توجه محافل خبری به این سفر و اهمیت آن دو چندان شود.
پیش از این، سفارت ایران در برزیل در واکنش به حمایت برزیل از ایران بیانیه ای صادر کرده بود که مطابق آن احمدی نژاد در آستانه سفر به برزیل از ایجاد روابط نزدیکتر بین دوکشوراستقبال و بر نیاز همکاری بین دو کشور درزمینه های گوناگون تاکید کرده بود.
پایگاه ایران در کشورهای امریکای لاتین که هر روز بیش از پیش توسعه می یابد، نگرانی های فراوانی را برای رژیم صهیونیستی و امریکا ایجاد کرده است. مورد توجه قرار دادن برزیل در حالی که این کشور در کنار آرژانتین بزرگترین جوامع یهودی را در امریکای لاتین دارند و نیز حدود ?? هزار یهودی در برزیل و قریب ??? هزار یهودی در آرژانتین باقی ماندهاند، ضریب اهمیت این سفر را مضاعف میکند.