مرکز مطالعات استراتژیک لندن، خواهان ورود سه کشور عربستان، مصر و ترکیه در مذاکرات هسته ای ایران با کشورهای اروپایی شده است.
به گزارش «الشرق الاوسط»، در این گزارش آمده است: اتمی شدن ایران، ارتباط مستقیمی با موجودیت این کشورها دارد و باید در حریان کامل پرونده قرار بگیرند!
«جان شیبمن»، مدیر این مرکز، پنج دلیل را برای این پیشنهاد آورده است: نخست اینکه این سه کشور از زیانهای احتمالی دستیابی ایران به سلاح هستهای در امان نخواهند بود. دوم آنکه این سه کشور در منطقهای هستند که در دسترس ایران بوده و باید برای آگاهی از جزییات این فعالیت آگاه باشند.
بر پایه این گزارش، دلیل سومی که این مرکز اعلام کرده است، اشعار دارد که اگر ایران به سلاح هستهای دست پیدا کند، این سه کشور نیز خواهان داشتن سلاح هستهای خواهند شد و دلیل چهارم، در صورتی که مذاکرات هستهای ایران با کشورهای اروپایی به شکست منجر شود، این سه کشور میتوانند ایران را تحت فشار قرار داده تا به جامعه جهانی پاسخگو باشد و سرانجام پنجمین دلیل اینکه دستیابی ایران به سلاح هستهای، مذاکرات صلح خاورمیانه را تحت تأثیر قرار خواهد داد و این سه کشور که در پروژه صلح خاورمیانه نقش مؤثری دارند، باید بر روند فعالیتهای ایران نظارت داشته باشند تا تلاشهایشان برای صلح در منطقه خنثی نشود!
«مارک فیتزباتریک» از پژوهشگران این مرکز هم گفت: هماکنون ایران سلاح هسته ای ندارد، اما روی خط قرمز حرکت میکند و اگر از خط قرمز گذر کند، تحرکات شدید نظامی را در منطقه شاهد خواهیم بود.
هرچند همواره پیشنهادهای گوناگونی از سوی مؤسسات پژوهشی و راهبردی درباره مسائل گوناگون روابط بینالملل ارایه میشود که بسیاری از آنها در حد همان طرح مسأله باقی میماند و پیگیری نمیشود، اما با توجه به اظهارنظر برخی از مقامات کشورهای عربی در گذشته و اشتیاق آنها برای نقش آفرینی در پرونده هستهای ایران، به نظر میرسد ایران از هم اکنون باید به شدت با طرح چنین موضوعاتی مقابله کند.
البته باید توجه داشت که طرح ورود کشورهای اسلامی به پرونده هسته ای ایران به رغم ظاهر موجهش، حکایت از دسیسه دیگری علیه ایران دارد، زیرا ضمن موضعگیریهای مغرضانه این کشورها، به ویژه مصر و عربستان، تا کنون نسبت به پرونده هستهای کشورمان از یک سو و رقابت راهبردی این سه کشور با ایران در منطقه جنوب غربی آسیا عواملی است که نشان میدهد گسترش این موضوع، بسیار مرموز و جهتدار است.
نکته دیگر نیز این است که ورود این سه کشور بر چه مبنایی قابل توجیه خواهد بود؛ در واقع چه ویژگیهایی جز اسلامی و در منطقه بودنشان، آنها را برای ورود به این بحث مناسب ساخته است و اینکه آیا این کشورها اصولا در جایگاهی هستند که بخواهند درباره مسائل پیرامون ایران تصمیمگیری کنند؟