به گزارش رجانیوز، این قرارداد در شرایطی امضا شده است که علاوه بر قطعنامه ضدایرانی شورای امنیت، اتحادیه اروپا قصد دارد روز سهشنبه محدودیتهای بیشتری را علیه بانکها، مؤسسات مالی و بیمهای ایران به رأی بگذارد.
با این حال، امضای این قرارداد بزرگ گازی که براساس آن، تا سه سال آینده 300 کیلومتر باقیمانده از خط انتقال گاز ایران به پاکستان تکمیل می شود و روزانه 21،5 میلیون متر مکعب گاز طبیعی به پاکستان صادر خواهد شد، در ادامه نمونههای متعددی است که حتی رئیسجمهور امریکا را نیز واداشت تا طی یک ماه اخیر، در دو نامه جداگانه به مقامات دولت خود بر این نکته تأکید کند که ابزار تحریمها علیه ایران ناکارآمد است.
در مراسم امضای این قرارداد، جواد اوجی مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران تصریح کرد: تا کنون 907 کیلومتر از این خط لوله با عبور از چهار استان فارس، بندرعباس، جنوب کرمان تا ایران شهر تکمیل شده است . وی افزود: ادامه این خط به سمت چابهار تا مرز پاکستان که حدود 300 کیلومتر می باشد نیز تا سه سال آینده تکمیل خواهد شد.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران در ادامه با بیان اینکه این خط لوله 56 اینچی، ظرفیت انتقال روزانه 110 میلیون متر مکعب گاز را دارا است، افزود: یکی از حسن های خوب این قرارداد، دادن حق ترانزیت گاز از طریق خاک پاکستان به کشور ثالث است.
وی خاطرنشان کرد: در این صورت ایران می تواند از طریق خاک پاکستان گاز خود را به کشورهای متقاضی گاز از جمله هند و چین نیز صادر کند. معاون وزیر نفت در امور گاز اظهار داشت: فازهای 15 و 16 نیز به عنوان پشتیبان این پروژه محسوب می شوند.
در عین حال، معاون وزیر انرژی پاکستان نیز با بیان اینکه درباره حق صادرات گاز ایران به کشور ثالث با تهران توافق کردهایم، گفت: از کشورهایی که برای دریافت گاز این خط لوله تمایل دارند، با روی باز استقبال میکنیم.
توافق برای صادرات گاز به کشور ثالث از جمله چین و هند یکی از دستاوردهای جدی امضای این قرارداد است. پیش از این، درگیریهای سیاسی هند و پاکستان یکی از مشکلات موجود در زمینه این قرارداد بود.
این قرارداد مهم گازی، در خرداد ماه سال گذشته توسط روسای جمهور دو کشور امضا شد. بعد از نافذ شدن این قرارداد، اجرای کار که شامل احداث 900 کیلومتر خط لوله در داخل خاک پاکستان و 250 کیلومتر خط لوله در داخل ایران می باشد، شروع می شود. هم اکنون خط لوله صادرات گاز در بخش ایران تا ایرانشهر ساخته شده و امتداد خط از ایرانشهر تا مرز پاکستان باقی مانده که باید احداث شود.
بر این اساس مسئولیت ایران تحویل گاز تا مرز پاکستان و بقیه آن به عهده پاکستان است. این قرارداد یک قرارداد 25 ساله است و منبع تأمین گاز آن از پارس جنوبی - IGAT7 از طریق خط لوله ای به طول حدود 1100 کیلومتر از عسلویه تا مرز ایران و پاکستان است. مقدار گاز صادراتی به کشور پاکستان، 30 میلیون متر مکعب گاز در روز خواهد بود و پیش بینی می شود ، سال 2014 زمان تحویل گاز به پاکستان باشد.
سیدمسعود میر کاظمی وزیر نفت نیز در حاشیه مراسم امضای آخرین ضمیمه و تنفیذ قرارداد خط لوله صادرات گاز ایران به پاکستان درباره حجم قرارداد خط لوله ایران پاکستان، گفت: با توجه به ملاحظاتی که وجود دارد هم اکنون نمی توان ارزش مالی قرارداد را اعلام کرد و در شرایط کنونی، مشخصات فنی قرارداد از ارزش مالی آن مهم تر است.
وی درباره تفاوت فرمول محاسبه قیمت فروش گاز در قرارداد صادرات گاز ایران به پاکستان در قیاس با ترکیه، اظهار داشت جمهوری اسلامی ایران برای صادرات گاز خود به کشورهای ترکیه، پاکستان و دیگر کشورها از یک فرمول واحد استفاده می کند.