داریوش گلعلیزاده در گفتوگو با فارس در رابطه با احتمال افزایش فرونشست زمین گفت: عدم تغذیه سفرههای آب زیرزمینی در حال حاضر به یکی از دغدغههای مهم در شهر تهران تبدیل شده است.
وی در ادامه با خطرناک دانستن فرونشست زمین در تهران گفت: تهران با کاهش سطح سفرههای آب زیرزمینی خود به خود دچار فرونشست زمین میشود.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه در حال حاضر زمین تهران بیشتر به پشتبام تبدیل و یا آسفالت شده است، امکان و فرصت مناسبی برای تغذیه طبیعی سفرههای آب زیرزمینی وجود ندارد.
* کانالهای سیمانی از نفوذ آب به زیر زمین جلوگیری میکنند
معاون محیط زیست استان تهران تصریح کرد: از سوی دیگر سیمانکاری کانالها باعث شده که آبهای سطحی فرصتی برای نفوذ به لایههای زیرین زمین پیدا نکند.
گلعلیزاده افزود: در حال حاضر سفرههای آب زیرزمینی از طریق چاههای جذبی تغذیه میشوند و با توجه به اینکه فاضلابهای خانگی در تهران وارد چاههای جذبی میشوند، پس از آن به سفرههای آب زیرزمینی نفوذ کرده و در این صورت شاهد آلودگی این سفرههای آب زیرزمینی هستیم.
* شبکه جمعآوری فاضلاب، فرصت تغذیه سفرههای آب زیرزمینی را گرفته است
وی در ادامه با اشاره به شبکه جمعآوری فاضلاب در تهران گفت: این امر نیز فرصت تغذیه را از لایههای زیرین زمین میگیرد؛ در واقع در طرح شبکه جمعآوری فاضلاب باید مکانهایی برای تغذیه مصنوعی سفرههای آب زیرزمینی در نظر گرفته شود.
معاون محیط زیست استان تهران گفت: اگر این امر با بررسیهای دقیق علمی صورت نگیرد مطمئناً در تهران فرونشستهایی را خواهیم داشت که بسیار خطرناک هستند.
* نبود دریاچههای مصنوعی برای تغذیه سفرههای آب زیرزمینی، بحران عظیمی را ایجاد میکند
گلعلیزاده اظهار داشت: از طریق مطالعاتی که توسط مشاور شرکت آب و فاضلاب صورت گرفته مکانهایی برای تغذیه مصنوعی سفرههای آب زیرزمینی در برخی نقاط مانند منطقه ابوذر در جنوب تهران پیشبینی شده است.
وی با تأکید بر اینکه اگر دریاچههای مصنوعی برای تغذیه سفرههای آب زیرزمینی ایجاد نشود، دچار بحران عظیمی خواهیم شد، گفت: با توجه به اینکه فاضلابها جمعآوری میشوند و نزولات نیز فرصتی برای نفوذ به سفرههای آب زیرزمینی ندارند در صورت بروز یک خشکسالی فاجعهای رخ میدهد.
گلعلیزاده فرونشست زمین را از بروز زلزله در تهران خطرناکتر دانست و گفت: سفرههای آب زیرزمینی در صورتی که سطحشان پایین برود به مرور خطر فرونشست زمین را افزایش میدهند.
* وزارت نیرو نقشه پراکندگیچاههای آب را در اختیار دارد
معاون محیط زیست استان تهران در پاسخ به این پرسش که آیا نقشه پراکندگی چاههای آب وجود دارد یا خیر گفت: نقشه پراکندی چاههای آب در اختیار وزارت نیرو است و حتی آمار مربوط به چاههای غیرمجاز نیز وجود دارد.
وی با اشاره به اینکه اکثر خانههای تهران چاههای جذبی دارند، گفت: وجود چاههای جذبی یکی از روشهای است که میتواند فاضلاب را به نوعی پالایش کند. اگر میزان فاضلاب ورودی و کیفیت آن حساب شده باشد، خاک میتواند عمل خودپالایی را انجام دهد در غیر این صورت اگر فاضلابها بیش از حد اندازه باشند، عمل خودپالایی صورت نمیگیرد.
* کیفیت فاضلابها روز به روز خطرناکتر میشود
به گفته گلعلیزاده کیفیت پسابهای تولیدی و فاضلابها به دلیل استفاده از مواد شیمیایی متنوع تغییر کرده که امری بسیار خطرناک محسوب میشود.
وی با اشاره به اینکه چاههایی که پشتوانه آب شرب هستند، استاندارد لازم را دارند، گفت: آبهایی که استاندارد فضای سبز را داشته باشند در اختیار آتشنشانی و فضای سبز قرار میگیرند.
* فرونشست زمین در تهران بدون کوچکترین لرزه نیز رخ میدهد
معاون اداره محیط زیست استان تهران با اشاره به برداشت بیرویه از چاهها در مناطق کشاورزی گفت: در منطقههای نظیر شهریار و ورامین برداشت بیرویه از چاههای آب باعث شده سطح آب تا 1.5 تا 2 متر کاهش یابد.
گلعلیزاده تأکید کرد: در صورتی که تغذیه سفرههای آب زیرزمینی صورت نگیرد، با استمرار این روند فرونشست زمین را شاهد خواهیم بود.