به گزارش واحد مرکزی ، متکی در مصاحبه با بخش گفتگوی ویژه خبری شبکه دوم سیما افزود: دولت انگلیس پاسخ اقناع کننده ای در خصوص اقدامات خود در افغانستان برای جهانیان ندارد و سیاست های گذشته آنان قطعا غلط بوده است.
وی تصریح کرد : ایران در اجلاسهای مسکو و استانبول شرکت خواهد کرد.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به اینکه منطقه حساسی مانند خلیج فارس با درصد بالای تامین انرژی و موضوعات مهم امنیتی و سیاسی در آن توجه همه جهانیان را به خود جلب کرده است ، گفت : در پی شکست سیاست های دولت پیشین امریکا در افغانستان رویکردی برای حل بحران افغانستان و بخش قابل توجهی از پاکستان در منطقه مطرح شد.
وی افزود : به پیشنهاد ایران در یک سال گذشته دو اجلاس سه جانبه سران با مشارکت ایران ، پاکستان و افغانستان در تهران برگزار شد.
متکی ادامه داد : بیشترین بار بحران افغانستان روی دوش ایران و پاکستان است بنابراین مشارکت بیشتری برای بررسی حل مسائل افغانستان دارند و به دنبال اجرای تصمیمات اجلاس اردیبهشت درتهران هستند.
وزیر امور خارجه خاطرنشان کرد : برگزاری اجلاس سران سه کشور در پاکستان و سه اجلاس وزرای اقتصاد در کابل ، وزرای کشور در اسلام آباد و وزرای اطلاعات در تهران در سه ماه آینده در دستور کار است و اجلاس هفت کشور همسایه افغانستان نیز در تهران برگزار می شود.
وی با اشاره به اینکه بحران در افغانستان در حال نهادینه شدن در منطقه است ، گفت : اشغالگران در 8 سال گذشته نتوانسته اند مشکل امنیت ، افراط گرایی و مواد مخدر را حل کنند و بخشی از پاکستان نیز درگیر بحران شده است.
متکی ادامه داد : تسلسل بین حضور نیروهای خارجی و افراط گرایی در منطقه ایجاد شده و این دو حضور دیگری را دلیل کارهای خود می داند.
وی با تاکید براینکه باید به نوعی این بحران را ریشه یابی کرد و به دنبال راهکار بود ، افزود : نوعی در هم تنیدگی منطقه ای را برای کنترل بحران و بعد پیدا کردن راهکارهای منطقه ای برای حل بحران در نظر داریم همانطور که طرح های منطقه ای بحران لبنان را حل کرد.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران گفت : در 8 سال گذشته حرکتی به رهبری آمریکا برای مبارزه با تروریسم صورت گرفته است و این سوال مطرح شده که آیا دنیا به دنبال جنگ علیه ترور، امن تر شده است؟
متکی اضافه کرد : کودکان دبستانی نیز به این سؤال جواب منفی می دهند تا چه رسد به مؤسسات تحقیقاتی.
وی گفت : صداقت و درستی در این گفتار از ابتدا نبوده و اقدامات و سیاست های اجرایی آنها ناکارامد و غلط بوده است بنابراین آنها این قابلیت ها را یا از ابتدا نداشتند و یا اکنون آنرا برای رهبری جهان از دست داده اند.
وزیر امور خارجه تصریح کرد : آنها مهمترین نقاط جهان اسلام و در حساس ترین منطقه ژئوپلتیک افغانستان ، پاکستان و عراق را انتخاب کردند و یمن نیز آبستن حوادث است.
ایران موضوع تبادل سوخت هسته ای را رد نکرده است
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران با اشاره به طرح موضوع تامین سوخت نیروگاه تهران در روزهای
وی گفت : یکی از کشورها از ما خواست که تولید سوخت 20 درصد به تعویق بیفتد که به آنها گفته شد این مدت نمی تواند زیاد باشد زیرا تامین سوخت نیز مدتی طول می کشد.
متکی ادامه داد : ایران در مواضع متواضعانه خود همچنان اصل پیشنهادش را در روی میز قرار داده است.
وزیر امور خارجه گفت : به تازگی برخی از رگه های واقع بینی را مشاهده می کنیم که به دلیل برخی گفتگوها در طول یک ماه گذشته بوده است.
وی گفت : فکر می کنیم طرف ها با واقع بینی به این موضع نگاه جامع الاطرافی داشته باشند و ایران نیز برای برون رفت از این وضع کمک می کند.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران درباره روابط با انگلیس گفت : تلاش شد در گفتگوهای سیاسی به طرف انگلیسی این نکته را مطرح کنیم که روابط فعلی دو کشور تصویر قابل دفاع ، منطقی و سازنده ای ندارد.
متکی افزود : در دو سال اخیر و به ویژه در یک سال اخیر سعی کردیم این موضوع را به طرف انگلیسی منعکس کنیم و آنها را ترغیب کنیم که این تصویر را تغییر دهند و مناسبات خود را تصحیح کنند.
وی با اشاره به اینکه روابط ایران و انگلیس قدیمی و تقریبا یکسویه تا قبل از پیروزی انقلاب بود ، افزود : این روابط در بعد از پیروزی انقلاب در مقاطعی توام با نوعی بدبینی و بداندیشی بود.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران ادامه داد : مردم ایران بر ضرورت بازبینی روابط دو کشور تاکید دارند و این صریحترین چیزی است که به طرف انگلیسی گفته ایم.
متکی افزود : همه زوایای روابط دو کشور را با ظرافت بررسی و آسیب شناسی می کنیم و در جمع بندی به تصمیم برسیم ، هرگز درنگ نخواهیم کرد و آن را عملیاتی می کنیم.
وی همچنین درباره روابط ایران با کشورهای امریکای لاتین گفت : منافع دوجانبه و منطقه ای با 15 کشور در منطقه کارائیب داریم و کشور گویان نیز رئیس مجموعه کشورهای کارائیب هست و به زودی رئیس سیاسی این منطقه می شود.
متکی ارتباط نزدیک با این کشورها را طبیعی دانست و گفت : با همکاری با این 15 کشور تعریف جدیدی درباره همکاری های منطقه ای خواهیم داشت.
وزیر امور خارجه درباره روابط با لیبی هم گفت: دو کشور در حوزه های مختلف ممکن است مسائلی باهم داشته باشند اما در مناسبات بین المللی اشتراکاتی دارند.
وی افزود: لیبی در سال گذشته به عنوان رئیس اتحادیه افریقا مطرح شد و از دو ماه دیگر نخستین اجلاس کشورهای عربی را برگزار می کند.
متکی با بیان اینکه لیبی برنامه توسعه بلند مدتی را در ظرفیت بیش از 100 میلیارد دلار تعریف کرده و به دنبال شرکای جدی است گفت:فصل جدیدی در همکاری های اقتصادی و مشورت های سیاسی بین ایران و لیبی فراهم شده است.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران درباره مسایل یمن نیز گفت : از وقایع اتفاق افتاده در یمن به شدت متاثریم .
متکی ثبات یمن را مهم دانست و گفت : حق مردم یمن حرکت به سمت پیشرفت و توسعه اقتصادی است.
وی با بیان اینکه در گام اول نحوه تعامل با این مشکل مطرح است ، افزود : دولت یمن این توانمندی را دارد که مشکل را حل کند و رویکرد حل مشکل گفتگو است و نظامی نیست.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران اقدام عناصر منطقه ای و فرامنطقه ای به بمباران یمن را اشتباه دانست و تصریح کرد : دوستان یمنی می توانند از راه گفتگو راه حلی پیدا کنند.
متکی گفت : نگرانی ما این است که خارج از اراده دولت و خواست مردم یمن و کشورهای منطقه کسانی از خارج منطقه نقاط بحران را افزایش دهند.
متکی افزود: نتیجه اشتباه در یمن مانند نتیجه اشتباه در افغانستان خواهد بود .
روابط ایران و عراق بانشاط و زنده است
وزیر امور خارجه با اشاره به اینکه مناسبات اقتصادی ایران و عراق از چند میلیون دلار به مرز 5 میلیارد دلار رسیده است ، گفت : تردد دو میلیون نفر از اتباع دو کشور در سال نشان دهنده با نشاط بودن و زنده بودن مناسبات ایران و عراق است.
متکی افزود : بیگانگان درپی تعارض میان کشورها هستند تا احساس نیاز به حضور بیگانگان و غربی ها وجود داشته باشد.
وی گفت : آنها در 30 سال گذشته برای ایجاد مساله بین کشورهای منطقه طراحی کرده اند اما اختلاف به نفع کشورهای منطقه نیست و ایران در این 30 سال منادی وحدت و دعوت کننده به همگرایی در منطقه بوده است.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران با اشاره به اینکه عراق در چهار سال گذشته از حاکمیت تحت دیکتاتوری به کشوری تبدیل شده است که ملت در آن تصمیم می گیرد ، گفت: گام نهایی در این مرحله در انتخابات دو ماه آینده برداشته می شود و ساختار عراق جدید را نشان خواهد داد.
وی به دیدارهای مداوم مقامات ارشد ایران و عراق اشاره کرد و گفت: تحرکات یک ماه اخیر برای ایجاد دشمنی میان دو کشور تا یک ماه آینده ادامه می یابد و قابل پیش بینی است.
متکی گفت: اجرای طرح های مختلف اقتصادی در کردستان ، بصره ، بغداد ، کربلا و نجف و مناسبات خوب میان دو کشور دشمنان خود را دارد.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران گفت : قصه مرزی که یک ماه پیش اتفاق افتاد با همکاری نیروهای مرزی حل و راهکار روشنی با هوشیار زیباری برای آن تعریف شد.
متکی با اشاره به گفتگوی روز چهارشنبه خود با عادل عبدالمهدی ، معاون رئیس جمهور عراق
وی گفت: موضوع مرز دو کشور چارچوب خاص خود را دارد و چیز جدیدی نیست و در 4 سال گذشته توافقاتی داشتیم که منطبق با ساز و کارهای قانونی و قراردادهای فیمابین است.
وزیر امور خارجه گفت: کلانترهای مرزی در قصرشیرین تشکیل جلسه دادند و کمیته بعدی موضوع میله گزاری را مطرح می کند.
متکی گفت: ایران اعتبار مناسبی برای میله گذاری قرار داده است و عراق نیز مشکلی برای پرداختن هزینه آن ندارد.
وی با اشاره به اینکه گام بعدی دو کشور درباره مرز آبی است ، گفت : مسائل ایران با عراق در چارچوب منطقی دنبال می شود