به گزارش فارس در نشست هماندیشی که به مناسبت هفته هوای پاک با حضور فرماندار و رئیس سازمان صنایع استان تهران برگزار شد شینا انصاری رئیس محیط زیست شهر تهران به ارائه گزارشی درباره عملکرد محیط زیست تهران پرداخت و گفت: گشت و پایش آلودگیهای واحدهای صنعتی شهر تهران، نظارت بر عملکرد واحدهای مختلف صنعتی، شناسایی واحدهای آلاینده و غیرمجاز، کنترل فعالیت منابع ثابت و آلاینده از جمله اقداماتی بوده که در این مدت صورت گرفته است.
انصاری تصریح کرد: محیط زیست شهرستان تهران در دو محور تمرکز بیشتری داشته است انتقال صنایع آلاینده مانند ریختهگری ایران خودرو به خارج از شهر تهران، احداث فیلتراسیون و کنترل ترمینالهای مسافربری بین شهری از جمله اقداماتی است که از سوی ما صورت گرفته است.
وی با اشاره به افتتاح مرکز پایش لحظهای واحدهای صنعتی در تهران تصریح کرد: این امر به منظور بررسی صریح و دقیق آلایندهها انجام گرفته است.
*ثابت شدن وضعیت آلودگی هوا دلیلی بر اقدام خوب دستگاههای مسئول نیست
انصاری با اشاره به اینکه وضعیت آلودگی هوا تثبیت شده و از افزایش آن جلوگیری شده است، اظهار داشت: بر اساس نتایج ایستگاههای سنجش آلودگی هوا وضعیت آلودگی روند ثابتی داشته است ولی این دلیل موجهی در رابطه با اقدامات مفید دستگاههای مسئول نیست.
وی با اشاره به اینکه یک سری از این اقدامات در زمینه کاهش آلودگی هوا معطل مانده است، گفت: وجود موانعی همچون عدم تامین منابع مالی یا پراکندگی اقدامات و طرحها و عدم تطابق اهداف در طرح کاهش آلودگی هوا با واقعیت اجتماعی و فرهنگی باعث بروز مشکلاتی شده است.
* هر سال 10 کارخانه باید به سیستم پایش لحظهای آلایندهها متصل شود
رئیس محیط زیست شهر تهران با اشاره به افتتاح مرکز پالاش آنلاین و تجهیز 50 دودکش واحد صنعتی افزود: باید هر سال 10 واحد به این مرکز متصل شود بنابراین نقش سازمان صنایع در این زمینه بعنوان هدایت کننده صنایع بسیار حائز اهمیت است.
داریوش گلعلی زاده در ادامه با اشاره به اینکه برنامهریزیهای گذشته در زمینه رفع معضلات زیست محیطی ناموفق بوده است تصریح کرد: به همین دلیل عملکرد روشنی در این زمینه وجود ندارد.
وی با تأکید بر اینکه اگر برای معضلات تهران چارهاندیشی نشود به بحران زیست محیطی دچار خواهیم شد، گفت: با توجه به اینکه در برنامه پنجم توسعه سند پیشنهادی در رابه با مسائل محیط زیست ارائه شده است امیدواریم با در نظر گرفتن موارد تدوین شده در این سند شاهد رفع معضلات زیست محیطی شویم.
سرپرست محیط زیست استان تهران با اشاره به اینکه 33 درصد از واحدهای صنعتی در تهران مستقر هستند، تصریح کرد: جمعیت تهران برابر با جمعیت 40 استان کشور است و این در حالی است که 14 میلیون جمعیت ثابت وجود دارد و میزان جمعیت شناور نیز بالاست.
* احتمال فرونشست در ورامین و شهریار از زلزله 8 ریشتری هم خطرناکتر است
گلعلیزاده با اشاره به اینکه برداشت بیرویه آب از سفرههای زیرزمینی باعث افت آب در سفرههای زیرزمینی شده است، تاکید کرد: کاهش سطح آب در سفرههای زیرزمینی باعث فرو نشست زمین میشود بنابر این احتمال فرو نشست زمین در منطقه ورامین، شهریار از زلزله 8 ریشتری هم خطرناکتر است.
وی در رابطه با تخلیه فاضلابها نیز گفت: یکی از مشکلات تهران تخلیه فاضلابهایی است که بوسیله تانکرها انجام میشود و مشخص نیست که در کجا این تخلیه صورت میگیرد.
وی با بیان اینکه محیط زیست نتوانسته خود را با آهنگ توسعه هماهنگ کند تصریح کرد: عمدهترین مشکل در حوزه محیط زیست این است که دستگاههای اثرگذار بخشینگر هستند.
سرپرست محیط زیست استان تهران با تاکید بر اینکه آلودگی در تهران و کرج به بزرگترین معضلات این شهرها تبدیل شده است گفت: البته آلودگی شدید سفرههای آب زیرزمینی به خاطر وجود چاههای جذبی و تخلیه فاضلاب و بالا رفتن نیترات از جمله معضلات مهمی است که به آن دچار هستیم.
وی در ادامه افزود: هر چند که آبهای زیرزمینی آغشته به نیترات شده است اما این به معنی آلوده شدن آب آشامیدنی نیست.
گل علی زاده همچنین در رابطه با استقرار واحدهای صنعتی غیرمجاز گفت: حدود 4 هزار و پانصد واحد صنعتی غیرمجاز باعث شده تا بخش اعظم کارگران که مهاجر هستند در این کارگاهها فعالیت کنند.
وی با بیان اینکه 40 درصد از اراضی استان تهران تحت مدیریت سازمان محیط زیست است تصریح کرد: این امر خوشبختانه باعث شده تا مناطق تحت مدیریت محیط زیست به مراتب آسیب کمتری متحمل شود.
سرپرست محیط زیست استان تهران با اشاره به آلودگیهایی که واحدهای صنعتی آلاینده ایجاد میکنند تصریح کرد: برای ساماندهی واحدهای مزاحم و آلاینده همچون آبکاریها موفق نبودهایم و این در حالیست که شاهد رشد چشمگیر واحدهای آبکاری در تهران هستیم.
وی در ادامه به لغو ممنوعیت استقرار صنایع نوین در شعاع 120 کیلومتری استان تهران اشاره کرد و گفت: در سال 46 این ممنوعیت به دلیل جلوگیری از تمرکز صنایع در تهران و توسعه سایر شهرها صورت گرفته است این در حالیست که صنایع غذایی که میزان مصرف آب بالاتری دارند و پسابهای بیشتری نیز تولید میکنند در تهران بدون هیچ ممنوعیتی مستقر هستند و در این زمینه کسی ایرادی نمیگیرد.
وی با بیان اینکه در رابطه با ساماندهی صنایع غذایی پیشنهاداتی محیط زیست استان تهران ارائه کرده است گفت: در صورتیکه برنامهها به خوبی انجام شود، طی یک برنامه 5 ساله واحدهای صنعتی پراکنده باید ساماندهی شده و به شهرهای صنعتی باید منتقل شوند.
به گفته گل علیزاده معافیتهای مالیاتی میتواند مکانیسم خوبی برای تشویق واحدهای صنعتی نسبت به خروج از تهران شود.
*90 هزار واحد صنعتی غیرمجاز در استان تهران فعالیت میکنند
وی با اشاره به اینکه 90 هزار واحد صنعتی غیرمجاز کوچک و بزرگ در تهران فعالیت میکنند تصریح کرد: برخی از این واحدها مجوز صنفی گرفتهاند اما در غالب واحد صنعتی فعالیت میکنند در واقع قانون را دور زدهاند.
سید امیر وحدتی مدیر مرکز پایش آلودگی هوا نیز گفت: حضور 540 هزار واحد صنعتی تولیدی مجاز و غیرمجاز در استان تهران یکی از مواردی است که نیاز به تدابیر ویژهای دارد.
وی همچنین در ادامه با بیان اینکه بیش از 2 میلیون لیتر روزانه مصرف آب در تهران بزرگ است گفت: از سوی دیگر متوسط تولید روزانه 3 میلیون لیتر فاضلاب در روز امری است که قابل تامل است.
* امکان فرونشست در غرب تهران بسیار زیاد است
وحدتی گفت: با توجه به اینکه بخش غربی تهران با مشکل کمآبی مواجه است و برخی از چاهها خشک شدهاند امکان فرو نشست در این بخش بسیار زیاد است اما این در حالیست که در بخش شرقی تهران مشکل کم آبی وجود ندارد.
وحدتی با اشاره به اینکه 80 درصد کارمندان امور مالی و حسابداران شرکتهای مختلف در تهران زندگی میکنند گفت: این امر به نوبه خود باعث افزایش جمعیت در تهران و بروز مشکلات دیگر میشود.
مدیر مرکز پایش آلودگی هوا همچنین در رابطه با طرح جامع کاهش آلودگی هوا تصریح کرد: این طرح شامل محورهای مختلفی است که نیاز به هماهنگی و همکاری همه دستگاهها دارد برای نمونه میتوان به طرح خروج خودروهای فرسوده اشاره کرد که بستر مالی برای آن وجود ندارد و دولت و شهرداری باید در زمینه ساماندهی به حمل و نقل شهری وارد عمل شوند.